sprøjtefrie haver giver rent vand

Pas på grundvandet - også når ukrudtet pibler frem

Mange af os husejere kender ikke konsekvenserne ved at bruge sprøjtemidler og gift til at bekæmpe havens ukrudt. 

Giften skader faktisk smådyr, vi ikke ønsker at skade. Samtidig risikerer giftstoffer og sprøjtemidler at ende dybt ned i jorden i vores grundvand, så grundvands­magasinerne ikke kan anvendes til rent drikkevand for kommende generationer.

Når foråret er over os, betyder det også favorable vilkår for ukrudt og smådyr, som mange ikke ønsker i haven. I kampen for at bekæmpe ukrudt tager vi ofte skrappe midler i brug – og det er helt bogstaveligt talt, vi bruger nemlig gift og sprøjtemidler uden at kende konsekvenserne ved at bruge dem. Bagsiden af medaljen er den, at sprøjtemidlerne siver ned i jorden og ender i vores grundvand.

Men hvordan kan man bekæmpe ukrudt og smådyr uden at sprøjte?

Geolog og chefkonsulent i TREFOR Vand, Ole Silkjær, er en af landets eksperter inden for produktion af drikkevand og grundvandsbeskyttelse. ”Hos TREFOR Vand arbejder vi for at beskytte grundvandet og de vandreserver, der ligger i undergrunden. Vi sikrer, at beboerne i Trekantområdet kan få rent, friskt vand – hver dag. Selvom det kun er ca. 2 % af det samlede forbrug af sprøjtemidler, der anvendes i haver, er det vigtigt for os at minimere det forbrug, fordi nogle af vores sårbare vandboringer ligger i byområder, hvor der ofte bliver sprøjtet.” siger Ole Silkjær.

Men ligesom mange andre haveejere elsker Ole også en smuk sommerhave, så få her hans 6 bud på, hvordan man kan passe godt på grundvandet, samtidig med at haven ikke går i forfald.

Se også Bolius' resultater af testen: Hvordan fjerner du nemmest ukrudt mellem fliserne?

#1: Undgå gift i haven
Gift og drikkevand er en rigtig dårlig kombination. Ligger dit hus og have ovenpå et drikkevandsmagasin er det en god idé at undgå gift fuldstændigt. Gift skader alle dyr, planter og mikroorganismer - ikke bare dem, du vil af med. Sprøjter du for bladlus, risikerer du også at tage livet af f.eks. mariehønen, der spiser tusindvis af bladlus gennem sit liv. Prøv at skabe gode forhold for nyttedyrene og tillad dem at bo godt. 

#2: Brug havearbejde som motion - grib lugejernet
Planlæg din have efter dit temperament og lyst til havearbejde. Der er ingen grund til at anlægge en havetype, du ikke gider passe. Se på havearbejdet som en form for motion og tag det i små bidder, mens du betragter din haves skønhed. Det er sundt for både krop og sjæl.

#3: Bliv klog på dit ukrudt
Forskelligt ukrudt skal bekæmpes forskelligt. Et-årigt frøukrudt som Burre-Snerre (du kender dem som ukrudtet, der klistrer sig fast til dit tøj) og almindelig brandbæger (de ligner en mælkebøtte i miniudgave) skal luges før de sætter frø – det kan klares med et lugejern. Skvalderkål og mælkebøtter fjernes bedst ved at tage hele rodnettet op. Brug mælkebøttejern til mælkebøttens pælerod og fjern skvalderkålens rodnet ved at løsne jorden med en greb og træk det op af jorden.

#4: Hyr de naturlige medarbejdere
Skab gode forhold for de naturlige nyttedyr og brug dem til at bekæmpe skadedyrene – også når du selv holder fri. Et kontrolleret vildnis i et hjørne af haven kan være hjem for mange gode store og små hjælpere. Pindsvin tager snegle, mariehøns tager bladlus ligesom guldøje og svirrefluer, der også bestøver havens blomster og frugttræer. Sæt fuglekasser op til havens fugle, der spiser masser af laver og andre insekter.

#5: Nyd græsplænens smukke blomster
Er den Mælkebøtte ikke smuk? Og se lige de søde små Bellis og Violer i den grønne græsplæne. De står der sammen med Kløverblomster og danner et farverigt tæppe for dine fødder. Små insekter flyver fra blomst til blomst og bestøver din mangfoldige have. Du har faktisk mulighed for at nyde den havenatur, der kommer af sig selv og spare penge på plænerensningen. 

#6: Bekæmpelse af ukrudt mellem fliser
På flise- og grusarealer og på stentrapper kan ukrudt fjernes med et ukrudtsjern eller med en gasukrudtsbrænder. Ukrudtet skal kun svitses – ikke brændes helt væk. Ukrudtet kan også bekæmpes med en ukrudtsdamper eller med kogende vand direkte fra kogekanden. Ukrudt mellem fliser kan holdes væk ved at feje regelmæssigt med en stiv kost. Fjern ukrudtet, når det lige er spiret frem og før det får ordentligt fat. Er ukrudtet blevet større, kan det skrabes ud af fugerne med en fugerenser. Ukrudt i grus og perlesten bekæmpes med skuffejern og rive. 

Læs mere på følgende links:
Sprøjtefri - Nej til sprøjtegifte i haven

Sprøjtefri have

Til top