Vand er ikke bare vand

TREFOR Vands vandforsyningsområde er kendetegnet ved grundvand af usædvanlig høj kvalitet. Vandet er også renere end noget af det grundvand, som udvindes andre steder i Danmark.

Der er forskel på smagen af dit drikkevand

Der er stor forskel på, hvordan drikkevand smager fra region til region. Nogle af de faktorer, der er afgørende for smagsoplevelsen, er:

 • Salt: 
  Indholdet af natriumklorid i vandet varierer fra region til region og har stor betydning for smagsoplevelsen. Det salt, vi smager i drikkevandet, kan stamme fra saltholdig nedbør, der er sivet ned i grundvandet, men også fra stoffer i jorden, som vandet tager med sig på sin vej. 

 • Hårdhed og blødhed:
  Mængden af kalk og magnesium afgør, om vandet er hårdt eller blødt. I den østlige del af Danmark, hvor jorden er meget kalkholdig, er vandet generelt hårdere end i den vestlige del.

 • Jern: 
  Vores grundvand er generelt meget jernholdigt. Jern er imidlertid et af de stoffer, vandværkerne fjerner ved at lade vandet sive gennem sandfiltre. Jern har en meget gennemtrængende smag.

 • Iltning:
  Ilt fjerner forskellige luftarter som metan og svovlbrinte fra vandet og giver det en frisk smag.

 • Klor: 
  Der anvendes ikke klor i den danske vandforsyning, og du vil derfor ikke møde den karakteristiske smag, som du ofte møder på ferie i udlandet.

 • Temperaturen:
  Koldt vand smager oftest bedre end lunkent vand. Som med andre drikke har temperaturen stor betydning for, hvilke komponenter der er fremtrædende i smagsoplevelsen. 

Kontakt TREFOR Vand hvis du ønsker flere informationer, om hvilket vandværk dit vand kommer fra.

Du finder en alfabetisk oversigt over relevante vandfagtermer her.

 

Tilmelding til sms-service


Driftsinfo på mobil

Få driftsinfo direkte på mobil

På Din Selvbetjening kan du tilmelde dig vores SMS-service, så du får en besked på mobilen, hvis der er driftsforstyrrelser i dit område.

Tilmeld dig her

Følg dit forbrug


Følg dit forbrug i EWII Selvbetjening

Din Selvbetjening

Følg dit månedlige forbrug af el, vand og varme i Din Selvbetjening. Du kan også sammenligne dit forbrug med tidligere års forbrug.

Gå til Din Selvbetjening