TREFOR Vand undersøger naturen

TREFOR Vand sender miljørådgivere på feltarbejde i naturen for at dokumentere vandindvindingens konsekvens på miljøet. 

Fra starten af juni 2019 vil TREFOR Vands miljørådgivere være på feltarbejde flere steder i Trekantområdet. Formålet med feltarbejdet er at registrere planter og dyr, som er afhængige af den våde natur, og derefter vurdere vandindvindingens konsekvens på miljøet.

Baggrunden er, at TREFOR Vand skal forny størstedelen af de nuværende tilladelser til vandindvinding. For at sikre bæredygtige miljøforhold og tilstrækkelige mængder vand, skal TREFOR Vand i den forbindelse udarbejde en miljøkonsekvens-rapport, som skal godkendes af Miljøstyrelsen. 

Tilladelsen til vandindvinding skal søges ved kommunerne, og fordi TREFOR Vand indvinder over 10 mio. m3 vand årligt og leverer drikkevand i mere end to kommuner, er det Miljøstyrelsen, der er myndighed på projektet. 

Miljøkonsekvensrapporten og Miljøstyrelsens efterfølgende godkendelse skal danne grundlag for, at kommunerne kan give TREFOR Vand tilladelse til fortsat bæredygtig vandindvinding.

”Det kan lyde lidt teknisk, men rapporten beskriver den påvirkning vores arbejde har på natur og miljø i området. Så det vi laver, sagt på dansk, er at tælle dyr og planter i de berørte områder, og sikre os, at vi ikke belaster hverken dyre- eller planteliv, når vi henter vand til forbrugeren,” forklarer Lars Skjerning, der er vandforsyningschef i TREFOR Vand. 

Eksperter på feltarbejde

TREFOR har valgt at samarbejde med COWI, der er rådgivere på miljøvurderingen. Sammen udgør TREFOR Vand og Cowi et stærkt hold, mener geolog og chefkonsulent, Ole Silkjær:

”Som geolog kender jeg til det, der er nede i jorden, og ved, hvor grundvandet strømmer. Men til projektet her har vi brug for biologer, der er eksperter i at undersøge de planter og dyr, der bor ovenpå jorden,” siger han. Samarbejdet startede sidste år, da TREFOR Vands miljørådgivere COWI besøgte 272 naturlokaliteter i løbet af sommeren 2018 for at registrere, hvilken flora og fauna, de indeholdt. Efter at have kigget data igennem og ændret modelgrundlaget, viser det sig, at der nu er yderligere 184 områder, der skal besøges i sommeren 2019. 

”Vi er netop gået i gang. Så møder du et par meget natur-interesserede folk i Trekantområdet i løbet af sommeren, så er det sandsynligvis os, der er på arbejde for TREFOR Vand,” siger Ole Silkjær.

TREFOR | 06-06-2019.

Til top