Der er udstedt kogeanbefaling i dele af Fredericia og opland

Et rutinemæssigt testresultat viste fredag aften, at vandet på Kongsted Vandværk i Fredericia overskrider grænseværdierne for coli-bakterier.

18. juli 2020

Derfor har TREFOR Vand med øjeblikkelig virkning valgt at lukke vandværket, og eksekvere den kogeanbefaling, som myndighederne fredag aften har udstedt.

Det er anden gang på en uge, at der er overskridelser i testresultaterne i TREFOR Vands forsyningsområde. Før det har der ikke været anledning til kogeanbefaling siden 2003.

"Det er mildt sagt usædvanligt," siger Lars Skjerning, der er vandforsyningschef i TREFOR Vand.

"Men vi tager alle forholdsregler, vi kan, for en kogeanbefaling er en alvorlig sag," siger vandforsyningschefen. TREFOR Vand er i gang med at foretage straksprøver for så hurtigt som muligt at give myndighederne grundlag for at hæve kogeanbefalingen igen.

Kogeanbefalingen omfatter cirka 10.000 husstande i forskellige områder i Fredericia – se vedhæftede kort over berørte områder. Kogeanbefalingen omfatter kun borgere, der er kunder hos TREFOR Vand.

Det er også muligt at taste sin adresse ind på trefor.dk/kundeservice/driftsinfo og her se, hvorvidt man som borger er berørt.

Hvad er en koge-anbefaling?

Myndighederne kan vælge at pålægge vandforsyningerne at udstede en kogeanbefaling, hvis der er risiko for, at vandet et givent område er forurenet. Det betyder, at fagfolk anbefaler, at borgere koger vandet, inden det drikkes eller bruges til madlavning.

To minutters kogning dræber bakterierne i vandet. Kogeanbefalingen opretholdes indtil nye prøver viser, at forureningen er ophørt. Vandet må gerne bruges til tøjvask og rengøring, og til personlig hygiejne, så længe vandet ikke kommer i munden.

Hold øje med trefor.dk eller følg TREFOR på Twitter for de nyeste opdateringer om situationen.

 

 

FAQ om kogeanbefalinger

En kogeanbefaling bliver udstedt af kommunen i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er en anbefaling, der udstedes efter en faglig vurdering, ofte på baggrund af vandprøver, der ikke overholder de normale grænseværdier for bakterier i vandet. 

Se flere spørgsmål og svar om en kogeanbefaling

Så længe kogeanbefalingen er gældende skal du koge al vand, du indtager.

Du kan sagtens foretage dig andre ting, som for eksempel at vaske tøj og tage bad i vandet, så længe, du ikke får det i munden.

Børn bør ikke bade i vandet, da de ofte får det i munden ved badning. Det frarådes at børste tænder i ukogt vand. 

En kogeanbefaling er gældende til myndighederne ophæver den.

Hvis du er i tvivl, skal du koge vandet.

For yderligere oplysninger anbefaler vi, at du følger vores Twitter-profil @TREFORdognvagt og holder dig løbende orienteret her på trefor.dk 

Vandet betragtes som kogt, når det har spilkogt, dvs. kogt så det bobler, i ca. 2 minutter.
Det afhænger af årsagen til kogeanbefalingen. Uanset hvad årsagen er, så råder vi dig til at følge myndighedernes anbefalinger. 
I tilfælde af indtagelse af vand, der er omfattet af en kogeanbefaling anbefaler vi, at du ophører med indtagelse og følge anbefalingerne fremadrettet. 
Vandet kan bruges til kogning af kartofler, spaghetti og lign. Vandet må ikke anvendes til skylning af salat eller andre grøntsager, som spises rå. I stedet kan skylningen foretages med kogt vand.

Vi anbefaler, at du koger vandet og vasker op i hånden med det kogte vand.

Nej. Når der er udstedt en kogeanbefaling skal vandet til kaffe koges, inden du kan brygge kaffe af det.

Vandet kan bruges med almindeligt rengøringsmiddel til gulvvask og lign. Men er ikke egnet til rengøring af køkkenborde, - skabe eller lignende, medmindre, det har været kogt. Den anvendte rengøringsklud skal lægges til vask efter brug.
Når kogeanbefalingen er ophævet anbefaler vi, at du lader vandet løbe i to minutter en enkelt gang. Derefter kan du igen drikke vandet fra hanen.

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TREFORs SMS-service, anbefaler vi, at borgere i forsyningsområdet melder sig til. Du tilmelder dig på Selvbetjeningen.

Derudover er det muligt at følge TREFOR på Twitter, samt under nyheder her på trefor.dk. 

Til top