Trekantområdet bruger mest strøm i december

Ifølge data fra elnetselskabet TREFOR, der er ejet af EWII Koncernen og driver elnettet i Trekantområdet, er december den måned, hvor der bliver brugt mest strøm.

23. november 2021

Privatforbruget stiger støt gennem hele måneden, med lidt ekstra i weekenderne, og peaker på årets største strømsluger-dag: Juleaften.

”I december hygger vi os hjemme, vi bager mere, vi har flere gæster, flere fridage og så vi skruer også godt op for varmen. Vi kan se mønstret i dataene, og det gentager sig år for år,” siger Casper Schmidt, der er teknisk rådgiver i TREFOR El-net.

Helt konkret er der en årlig tendens til øget forbrug af varme i vintermånederne, og her ligger december konsekvent noget højere end de omkringliggende måneder.

Udviklingen kan ses på nedenstående graf for parcelhuskunder uden elvarme i Trekantområdet i årene 2019, 2020 og 2021. (halvdelen af november og hele december mangler for 2021).

Tendensen er klar, også selvom 2020 var et atypisk år.

”Vi kan godt se i dataene, at forbruget har været anderledes i 2020 end vanligt – blandt andet kan vi se på juli 2020, at flere mennesker formentligt er blevet hjemme, da forbruget her er lidt højere end juli i både 2019 og 2021. Men det rykker ikke ved, at december er den måned på året, hvor borgerne bruger mest strøm,” siger Casper Schmidt.

graf over forbrug af strøm i julen

 

Spørgsmål ved strømsvigt

Som det først skal du tjekke, om der er andre end dig der mangler strøm. Hvis dine naboer også mangler strøm, er det sandsynligvis en fejl på elnettet. Har du ikke modtaget en SMS om afbrydelsen, eller er der ingen oplysninger om afbrydelsen på trefor.dk, kan du kontakte din elleverandør. Din elleverandør er det selskab, som du køber din strøm hos.
Hvis strømmen kun er gået hos dig, kan det skyldes, at din elmåler har været afbrudt. Det kan også være et defekt apparat, der har sprunget en sikring eller fået din HFI/HPFI relæ til at slå fra.
Hvis du oplever skader på dine apparater efter en strømafbrydelse, skal du kontakte dit eget forsikringsselskab.

Hvis der er en lampe som lyser konstant rødt på elmåleren, skal du kontakte din elleverandør. Det fremgår af din elregning, hvem din elleverandør er.

Hvis der er en lampe, som blinker rødt, har elmåleren været fjernafbrudt, og du kan tænde den igen. 

Hvis en eller flere faser mangler, så kan du se, om der er strømafbrydelse i dit område på trefor.dk.

Hvis der ikke er strømafbrydelse, og du kun har én fase synlig og mangler helt eller delvist strøm, så skal du tjekke din sikringer.

 

Mangler du strøm til nogle af dine apparater, lys eller strøm i noget af din bolig, så er det måske en sikring, der er sprunget eller dit HFI/HPFI relæ, som er slået fra.

Start med at slukke alle apparater, der sidder i den gruppe, som sikringen dækker. Slå automatsikringen til igen eller udskift sikringen.

Tænd for apparaterne igen - ét ad gangen.

Hvis automatsikringen slår fra igen eller sikringen springer, så ved du, hvilket apparat der er i stykker. Sluk for det.

Tænd automatsikringen eller udskift sikringen igen, så skulle du gerne have strøm igen.

Slår automatsikringen stadig fra eller springer sikringen igen, så skal du kontakte en autoriseret elinstallatør.

 
Til top