Ny app hjælper med vedligeholdelsen af el-nettet

Der er flere elbiler på vejene og flere elektriske varmepumper i de danske hjem. Og generelt er der stigende pres på el-nettet. Men det skal en ny app hjælpe med at holde styr på.

Inden længe kører de fleste danskere i elbiler – og mange har allerede skiftet gas- eller oliefyret ud med elektriske varmepumper.

Udviklingen er positiv, men den presser det danske el-net, og derfor løber fagfolkene i el-net-selskaberne i disse dage stærkt for at sikre, at nettets kapacitet kan følge med.

”El-nettet udviklede sig meget i 60erne og 70erne, og der havde danskerne en helt anden forbrugsprofil end det, vi vil se i de kommende år. Med ønsket om en høj oppetid, der betyder, at kunderne har strøm i stikkontakten, og en forventning om en endnu større afhængighed af nettet i fremtiden, er det vigtigt, vi vedligeholder nettet på den rigtige måde,” lyder det fra Thomas Matzen, der er el-installatør i TREFOR El-net.

Det betyder helt konkret, at TREFOR El-net har tusindvis af el-installationsarbejder og op mod 40.000 kabelskabe, netstationer, transformere og så videre på de 5500 kilometer kabel, som selskabet ejer i Trekantområdet.

”Det kræver en del logistik- og planlægningsarbejde at koordinere de forskellige opgaver på el-nettet,” siger Thomas Matzen.

Men nu har han og kollegerne fået hjælp fra den teknologiske kant: TREFOR El-net har investeret i et vedligeholdelsesmodul, der kan identificere, hvor der skal arbejdes og gruppere opgaverne geografisk. Og det er de glade for:

”Denne app gør det mere fleksibelt at udføre de mange vedligeholdelsesopgaver, fordi teknikeren kan se på sin telefon, hvad der er af opgaver i nærheden,” siger Thomas Matzen.

Brugen af modulet betyder også, at opgaverne bliver løst hurtigere i dag, fordi der er bedre overblik over dem:

”Der kan være opgaver, hvor vi udelukkende kan konstatere, hvad fejlen er. Så må vi sætte en pose på kabelskabet, og komme tilbage senere. Den ventetid, før vi kommer tilbage, kan vi reducere her,” lyder det.

Derudover, så har teknikerne i marken nu mere frihed til at løse deres opgaver:

”De tager de opgaver, der ligger til dem. Så hvis man som borger ser vores folk rende rundt og rode i kabelskabene, så er det blot fordi de er i gang med at gøre elnettet bedre for os alle sammen,” siger Thomas Matzen.  

 

Spørgsmål ved strømsvigt

Som det først skal du tjekke, om der er andre end dig der mangler strøm. Hvis dine naboer også mangler strøm, er det sandsynligvis en fejl på elnettet. Har du ikke modtaget en SMS om afbrydelsen, eller er der ingen oplysninger om afbrydelsen på trefor.dk, kan du kontakte din elleverandør. Din elleverandør er det selskab, som du køber din strøm hos.
Hvis strømmen kun er gået hos dig, kan det skyldes, at din elmåler har været afbrudt. Det kan også være et defekt apparat, der har sprunget en sikring eller fået din HFI/HPFI relæ til at slå fra.
Hvis du oplever skader på dine apparater efter en strømafbrydelse, skal du kontakte dit eget forsikringsselskab.

Hvis der er en lampe som lyser konstant rødt på elmåleren, skal du kontakte din elleverandør. Det fremgår af din elregning, hvem din elleverandør er.

Hvis der er en lampe, som blinker rødt, har elmåleren været fjernafbrudt, og du kan tænde den igen. 

Hvis en eller flere faser mangler, så kan du se, om der er strømafbrydelse i dit område på trefor.dk.

Hvis der ikke er strømafbrydelse, og du kun har én fase synlig og mangler helt eller delvist strøm, så skal du tjekke din sikringer.

 

Mangler du strøm til nogle af dine apparater, lys eller strøm i noget af din bolig, så er det måske en sikring, der er sprunget eller dit HFI/HPFI relæ, som er slået fra.

Start med at slukke alle apparater, der sidder i den gruppe, som sikringen dækker. Slå automatsikringen til igen eller udskift sikringen.

Tænd for apparaterne igen - ét ad gangen.

Hvis automatsikringen slår fra igen eller sikringen springer, så ved du, hvilket apparat der er i stykker. Sluk for det.

Tænd automatsikringen eller udskift sikringen igen, så skulle du gerne have strøm igen.

Slår automatsikringen stadig fra eller springer sikringen igen, så skal du kontakte en autoriseret elinstallatør.

 
Til top