Inden længe kører de fleste danskere i elbiler – og mange har allerede skiftet gas- eller oliefyret ud med elektriske varmepumper.
Udviklingen er positiv, men den presser det danske el-net, og derfor løber fagfolkene i el-net-selskaberne i disse dage stærkt for at sikre, at nettets kapacitet kan følge med.
”El-nettet udviklede sig meget i 60erne og 70erne, og der havde danskerne en helt anden forbrugsprofil end det, vi vil se i de kommende år. Med ønsket om en høj oppetid, der betyder, at kunderne har strøm i stikkontakten, og en forventning om en endnu større afhængighed af nettet i fremtiden, er det vigtigt, vi vedligeholder nettet på den rigtige måde,” lyder det fra Thomas Matzen, der er el-installatør i TREFOR El-net.
Det betyder helt konkret, at TREFOR El-net har tusindvis af el-installationsarbejder og op mod 40.000 kabelskabe, netstationer, transformere og så videre på de 5500 kilometer kabel, som selskabet ejer i Trekantområdet.
”Det kræver en del logistik- og planlægningsarbejde at koordinere de forskellige opgaver på el-nettet,” siger Thomas Matzen.
Men nu har han og kollegerne fået hjælp fra den teknologiske kant: TREFOR El-net har investeret i et vedligeholdelsesmodul, der kan identificere, hvor der skal arbejdes og gruppere opgaverne geografisk. Og det er de glade for:
”Denne app gør det mere fleksibelt at udføre de mange vedligeholdelsesopgaver, fordi teknikeren kan se på sin telefon, hvad der er af opgaver i nærheden,” siger Thomas Matzen.
Brugen af modulet betyder også, at opgaverne bliver løst hurtigere i dag, fordi der er bedre overblik over dem:
”Der kan være opgaver, hvor vi udelukkende kan konstatere, hvad fejlen er. Så må vi sætte en pose på kabelskabet, og komme tilbage senere. Den ventetid, før vi kommer tilbage, kan vi reducere her,” lyder det.
Derudover, så har teknikerne i marken nu mere frihed til at løse deres opgaver:
”De tager de opgaver, der ligger til dem. Så hvis man som borger ser vores folk rende rundt og rode i kabelskabene, så er det blot fordi de er i gang med at gøre elnettet bedre for os alle sammen,” siger Thomas Matzen.