Nu starter byggeriet af den nye Ålegården

Transformerstationen Ålegården i Kolding har været hårdt ramt af ildebrande. Nu genopbygges stationen med fokus på et moderne udtryk, æstetik og effektivitet.

Der er de transformerstationer, der er undseelige, og bare gør hvad de skal: Leverer strøm til borgerne i Trekantområdet.

Og så er der de transformerstationer, der har en særlig rolle, udover deres funktion. Stationer som Ålegården, der med sin centrale placering lige ved siden af Kolding Å et velkendt syn for rigtig mange koldingensere.

Stationen skal flyttes længere ned af gaden, og TREFOR El-net har besluttet, at den nye bygning ikke ”bare” skal være en helt almindelig transformerstation. Det skal være en moderne, effektiv og æstetisk transformerstation. 

”Vi har hyret en arkitekt til at sikre, at Ålegården indgår i bybilledet på en værdiskabende måde,” forklarer afdelingsleder Ole Søgaard, der er ansvarlig for projektet hos TREFOR El-net. 

 

Borgerne kan kigge ind i transformerstationen

Den nye bygning, der kommer til at ligge på et areal, som Kolding Kommune har haft udstykket til midlertidige parkeringspladser, bliver opført med røde mursten på facaden, samt beplantning rundt om bygningerne for at bløde udtrykket op. 

 

Og så kommer der til at være mulighed for et kig indenfor:  

”Vi indbygger en glasrude, så forbipasserende kan se, hvad der foregår indenfor i bygningen. Det er vi meget spændte på. Vi synes jo selv, det er vældig interessant, hvad sådan en station kan gemme på, og det håber vi, borgerne også synes. Under alle omstændigheder kan de jo afgøre det ved selvsyn,” fortæller afdelingslederen. 

Større budget end normalt

Ålegården bliver tegnet af Tegnestuen Mejeriet, og det er en undtagelse, at der er en arkitekt inde over, fortæller Ole Søgaard. 

”Vores overordnede opgave er, at vi skal distribuere strøm, så billigt, effektivt og leveringssikkert som muligt til borgerne i Trekantområdet. Så det er ekstraordinært, at vi har fokus på æstetikken,” siger han.

”Budgettet på den nye Ålegården er på godt 20 millioner. Det er en investering, vi har drøftet med kommunen, og den er godkendt ud fra det hensyn, at Ålegården har en vigtig funktion, udover at agere transformerstation. Den er en del af bybilledet, og koldingensernes hverdag, og derfor skal den bygges, så den opfylder begge formål tilfredsstillende,” siger Ole Søgaard. 

Brand ad to omgange

Mange koldingensere har hørt om Ålegården, da dele af den gamle station af to omgange er brændt ned. 

En del af den originale Ålegården brændte 6. januar 2020, og den midlertidige station, der stod samme sted, brændte 20. januar i år. 

”Det er stik imod alle odds, at den samme station brænder ned to gange. Men det er nu ikke derfor, vi bygger en ny. Tiden var kommet til, at Ålegården skulle skiftes, og det bliver den nu,” siger Ole Søgaard.  

Det er planen, at Ålegården står færdig i slutningen af 2021. 

 

Spørgsmål ved strømsvigt

Som det først skal du tjekke, om der er andre end dig der mangler strøm. Hvis dine naboer også mangler strøm, er det sandsynligvis en fejl på elnettet. Har du ikke modtaget en SMS om afbrydelsen, eller er der ingen oplysninger om afbrydelsen på trefor.dk, kan du kontakte din elleverandør. Din elleverandør er det selskab, som du køber din strøm hos.
Hvis strømmen kun er gået hos dig, kan det skyldes, at din elmåler har været afbrudt. Det kan også være et defekt apparat, der har sprunget en sikring eller fået din HFI/HPFI relæ til at slå fra.
Hvis du oplever skader på dine apparater efter en strømafbrydelse, skal du kontakte dit eget forsikringsselskab.

Hvis der er en lampe som lyser konstant rødt på elmåleren, skal du kontakte din elleverandør. Det fremgår af din elregning, hvem din elleverandør er.

Hvis der er en lampe, som blinker rødt, har elmåleren været fjernafbrudt, og du kan tænde den igen. 

Hvis en eller flere faser mangler, så kan du se, om der er strømafbrydelse i dit område på trefor.dk.

Hvis der ikke er strømafbrydelse, og du kun har én fase synlig og mangler helt eller delvist strøm, så skal du tjekke din sikringer.

 

Mangler du strøm til nogle af dine apparater, lys eller strøm i noget af din bolig, så er det måske en sikring, der er sprunget eller dit HFI/HPFI relæ, som er slået fra.

Start med at slukke alle apparater, der sidder i den gruppe, som sikringen dækker. Slå automatsikringen til igen eller udskift sikringen.

Tænd for apparaterne igen - ét ad gangen.

Hvis automatsikringen slår fra igen eller sikringen springer, så ved du, hvilket apparat der er i stykker. Sluk for det.

Tænd automatsikringen eller udskift sikringen igen, så skulle du gerne have strøm igen.

Slår automatsikringen stadig fra eller springer sikringen igen, så skal du kontakte en autoriseret elinstallatør.

 
Til top